Assalamualaikum

Tuesday, April 24, 2012

Khaulah Al-Azwar, Srikandi medan jihad....=)

Khaulah Al Azwar.....

Kelihatan kelibat seseorang yang berpakaian hitam berbekalkan serban hijau dan menggunakan skaf sebgai topeng di muka terus meluncur laju ke arah musuh, bertempur dengan handal dan cermat mempamerkan kehandalannya berkuda dan bertempur dengan tombak.

Beliau meluncur laju ke arah barisan musuh, membunuh soerang demi seorang dengan menggunakan tombaknya, lalu meluncur pula ke arah barisan musuh di bahagian lainnya pula lalu mencederakan dan membunuh musuh yang lain. Pertempurannya secara solo melawan musuh-musuh tanpa rasa gentar walaupun bersendirian.

Siapakah gerangan pejuang ini? Dialah pejuang wanita Islam yang begitu berani dimedan perang, siapa sangka seorang wanita tangkas dalam bertempur dan berkuda...dialah KHAULAH AL-AZWAR iaitu bidadari besi...

Alkisahnya,Khaulah Al-Azwar merupakan seorang wanita yang hidup di zaman Rasulullah SAW. Beliau adik kepada Dhirar yang juga mempunyai kehandalan di medan perang yang sememangnya tidak asing lagi bagi pencinta sirah Islam. Skil dan teknik bertempur di medan perang turut diwariskan kepada Khaulah oleh ayahnya Al-Azwar. Khaulah akhirnya menjadi seorang wanita yang mahir bermain pedang dan berkuda. Khaulah memiliki kekuatan jiwa dan fizikal yang kuat.

Susuk tubuhnya tinggi lampai dan tegap. Sejak kecil beliau sudah pandai bermain pedang dan tombak. Rasulullah SAW telah membenarkan Khaulah menyertai angkatan peperangan muslimin bersama-sama mujahidah yang lain. Jika  diteliti sirah bidadari besi ini, boleh dikatakan beliau ialah pahlawan wanita yang paling handal dalam sejarah Islam.

Dalam perang Yarmuk, perang utama yang menjadi medan kepada pembukaann kota Syam, beliau menjadi salah seorang yang menonjol dan memimpin kaum wanita yang turut serta terlibat bahkan, beliau turut mengalami kecederaan  di kepala dalam peperangan yang sangat bersejarah itu.

Namun, kisah kehandalannya bertempur yang paling masyhur adalah dalam satu operasi tentera muslimin untuk menyelamatkan saudara lelakinya iaitu Dhirar yang telah ditawan tentera Rom sewaktu peperangan di sekitar Damascus. Lantas, Khaulah telah turut serta dalam operasi tersebut. Raafe bin Umaira, panglima skuad sebelum ketibaan Khalid mengungkapkan ketakjubannya tentang Khaulah yang ketika itu belum mengetahui bahawa beliau adalah Khaulah kerana  ketika itu beliau bertopeng, "Beliau berlawan seperti Khalid, namun jelas beliau bukan Khalid".

Kagum terhadap pemandangan yang menakjubkan tersebut, pasukan muslimin masih belum dapat melihat siapa gerangan pejuang itu, kecuali bahawa dia adalah postur seorang anak muda dan sepasang mata yang tajam bercahaya di atas kudanya. Sang pejuang nampaknya seperti mahu membunuh diri kerana dengan pakaian dan tombak yang berlumuran darah dia kembali menyerang tentera Romawi.

Keberanian sang pejuang memebrikan semangat baru bagi kelompok Rafi yang semuanya hampir kalah sebelum kedatangan pasukan Khalid Al Walid, semangat yang ditunjukkan Khaulah membuatkan mereka terus terlupa akan kepenatan yang ada dan terus menyerbu ke arah medan perang dengan semnagat juang yang tinggi.

Penunggang berani mati itu terus diikuti oleh pejuang yang lain lalu meneruskan pertempuran dengan tentera Romawi ketika seluruh pasukan kaum Muslimin menyerbu. Lalu Khalid mendekati sang penunggang kuda itu lalu bertanya, "Wahai pejuang, tunjukkanlah wajahmu!" Sepasang mata hitam berkilat menatap Khalid sebelum berbalik dan kembali menyerang tentera Romawi.

Kemudian beberapa orang tentera Khalid menyusulnya dan berkata kepadanya, " Wahai pejuang yang mulia, ketuamu telah memanggilmu dan engkau telah pergi darinya! Tunjukkan kepada kami wajahmu dan sebutkan namamu agar engkau dapat dihormat selayaknya." Sang penunggang kuda kembali pergi seolah dengan sengaja merahsiakan identitinya.

Ketika sang penunggang kuda kembali dari serangannya, dia berlalu dari sisi Khalid, yang menyuruhnya dengan tegas untuk berhenti, Khalid bertanya : " engkau telah berbuat banyak perkara yang memenuhi hati kami dengan kekaguman. Siapakah kamu?"

Khalid hampir jatuh dari kudanya ketika dia mendengarkan jawapan dari penunggang kuda yang bertopeng, kerana yang didengarnya adalah suara seorang gadis. "Wahai ketua, bukannya aku  enggan menjawab pertanyaan kamu, hanya kerana aku berasa malu, sebab kamu seorang pemimpin yang agung, sedangkan aku hanyalah gadis pingitan. Sesungguhnya tiada lain yang mendorongku untuk melakukan hal seperti itu melainkan kerana hatiku terbakar dan aku sangat sedih."

Khalid kagum dengan Al-Azwar, yang menjadi ayah kepada pejuang yang berani, baik lelaki mahupun perempuan. " Kalau begitu bergabunglah bersama kami" ucap Khalid. Kesedihannya dan kemarahan tentang berita tertawannya saudara lelaki yang amat dikasihinya iaitu Dhirar bin Al-Azwar lantas membuatnya tampil ke medan perang sebagai pejuang dan tidak lagi berada di barisan belakang sebagai merawati tentera yang terluka dan mengurus perbekalan sebagaimana yang dilakukan sebelumnya bersama para wanita yang ikut dalam peperangan.


Inilah kisah Khaulah Al-Azwar, seorang wanita yang sangat berani, yang membuat pasukan muslimin kagum dengan kepantasannya menyerang tentera Romawi. Mampukah kita sebagai wanita Islam menjadi sepertinya? Mampukah kita sebagai ayah atau abang mendidik anak dan saudara perempuan kita menjadi sepertinya?

Siapa kata wanita itu lemah....sirah telah membuktikan bahawa wanita bukanlah insan yang lemah...tangan-tangan wanitalah yang akan menggoncang dunia...Bidadari besi ini wajar dijadikan contoh dalam kehidupan...mampukah kita???? Tepuk dada tanyalah iman...Wallahu'alam....=)


No comments: