Assalamualaikum

Thursday, April 25, 2013

Kunci Hati ketat-Ketat

Sekeping hati dibawa berlari...
Jauh melalui jalanan sepi...
Jalan kebenaran luas terbentang, di depan matamu para pejuang....

Rasai hati kita. Adakah dia hanya sekeping hati ataupun jiwa yang sentiasa berat dengan keimanan?

dah rasa?

Di dalam hati, sesuatu perkataan diucap, dari situ keputusan dilakukan...diiringi dengan akal yang Allah beri.
Dari sehari ke sehari, adakah semakin putih mulus ataupun hitam atau kelabu dek titik dosa yang kita buat?

Sering kalah. Para remaja yang sedang meningkat usia di luar sana. Kejahatan yang selalu mahu keluar dari hati kita dan bercakaran untuk mengalahkan keimanan yang hanya setipis kulit bawang...

Seseorang yang baik mungkin saja pernah rasa untuk melakukan kejahatan...dan seseorang yang pernah berbuat jahat mungkin sahaja rasa hendak melakukan kebaikan...

Persoalannya, yang manakah yang menang? Kesabaran yang menebal atau keinginan nafsu yang bercakaran untuk keluar?  Yang mana kuat melawan dan bermujahdah serta menutup ketat hatinya...seketat-ketatnya...agar tidak terkeluar kejahatan yang mungkin menguasai diri,

dia menang.

Manakala yang tidak berjaya, sayangnya nafsunya menang dan menguasai diri. Hati kita sangat unik. Jika dibelah...hanya dilihat sebagai organ manusia, tapi seketul daging  inilah yang dapat menentukan baik buruknya jasad seseorang itu.

Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.

Ketahuilah ia adalah hati. 

(Hadith riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim)


Firman Allah SWT :

''Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya dengan melihat kesan-kesan yang tersebut, mereka menjadi orang-ornag yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga berguna ) kerana keadaan yang sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu adalah mata hati yang ada di dalam dada"

(al-Hajj: 46)

Untuk sentiasa beribadah dan mengingati Allah SWT mungkin bagi seseorang itu tiadaklah mudah. Tetapi kita haruslah mencuba, bukan ? Bagi seorang mahasiswa khususnya, jika sudah masuk waktu solat...adakah masih membaca nota-nota kuliah atau cepat2 ambil wuduk?

Ayuh! menjadi kuat. Lawan!  Lawan ! Lawan ! nafsu dalam diri. InsyaAllah ada manisnya...mendahulukan Pencipta kita dari urusan duniawi. Wallahua'alam.

Selingan : Just a day ago, attending night class and heard a well said qoute from a very wise lecturer.

" If you want to be treated kindly, treat others kindly"
" No matter what bad deeds you do, it comes back to you"

makes sense,huh? Till then, Assalamualaikum... :)

No comments: