Assalamualaikum

Tuesday, August 16, 2011

Allah itu ada!


Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum.... 

tadi lepas berbuka....sembang sikit ngan family....pasal kes murtad yang dibaca oleh kembar saya (kaklong)  di fb....Astaghfirullahal'zim....nak sebut perkataan murtad pon takut....hmmm.....pastue kaklong terbaca artikel nie kt satu blog...meh nak kongsi ngan sahabat2 semua....


Seorang atheist yang juga professor falsafah bercerita dalam kuliahnya mengenai masalah yang dihadapi oleh sains berkenaan dengan Tuhan. Dia meminta seorang pelajarnya bangun dan beliau bertanya…

Prof: Kamu percayakan Tuhan?

Pelajar: Sudah semestinya professor.

Prof: Adakah Tuhan itu baik?

Pelajar: Ya

Prof: Adakah Tuhan itu amat berkuasa?

Pelajar: Ya

Prof: Saudara saya meninggal kerana kanser walaupun dia berdoa kepada Tuhan agar dia boleh sembuh. Kebanyakan kita akan cuba membantu mereka yang sedang sakit tetapi Tuhan tidak. Jadi macamana Tuhan itu baik? Hmmm?

(Pelajar berdiam diri)

Prof: Kamu tidak boleh menjawabnya ya? Mari kita teruskan lagi anak muda. Adakah Tuhan baik?

Pelajar: Ya.

Prof: Adakah syaitan baik?

Pelajar: Tidak.

Prof: Siapa yang mencipta syaitan?

Pelajar: Tuhan.

Prof: Tepat sekali, beritahu saya anak muda, wujudkah kejahatan didunia ini?

Pelajar: Ya.

Prof: Kejahatan ada dimana-mana bukan? Dan Tuhan mencipta semuanya, betul?

Pelajar: Ya.

Prof: Jadi siapa yang mencipta kejahatan?

(Pelajar tidak menjawab)

Prof: Bukankah terdapat penyakit? Keruntuhan moral? Kebencian? Keburukan? Semua perkara yang dasyat ini wujud didunia ini bukan?

Pelajar: Ya professor.

Prof: Siapa yang menciptanya?

(Pelajar tiada jawapan untuknya)

Prof: Science menyatakan yang kamu ada 5 deria untuk mengenalpasti dan melihat dunia disekeliling kamu, beritahu saya anak muda, pernahkah kamu melihat Tuhan?

Student: Tidak pernah professor.

Prof: Sila beritahu jika kamu pernah mendengar akan Tuhan itu?

Pelajar: Tidak pernah professor.

Prof: Pernahkah kamu perasankan akan Tuhan itu? rasaiNya, menghiduNya? Adakah pada kamu itu apa-apa deria yang boleh membuat kamu kenal akan Tuhan itu?

Pelajar: Tiada professor, saya tidak pernah mengalaminya.

Prof: Dan kamu masih percayakan Tuhan itu?

Pelajar: Ya professor.

Prof: Berdasarkan kepada pemerhatian, pada kajian, pada suatu yang boleh didemonstrasikan, sains menyatakan yang Tuhan itu tidak wujud. Apa pendapat kamu mengenainya?

Pelajar: Saya tidak boleh berkata apa2 professor, saya hanya ada kepercayaan dan keimanan kepada Tuhan itu sendiri.

Prof: Ya.. percaya.. iman, itulah dia masalah yang dihadapi oleh sains.

(Pelajar termenung dan berfikir lantas bersuara..)

Pelajar: Professor, wujudkan apa yang dipanggil panas?

Prof: Ya.

Pelajar: Dan juga apa yang dipanggil sejuk?

Prof: Ya.

Pelajar: Tidak professor, tidak ada sebenarnya apa yang di panggil sejuk itu.

(Semua didalam dewan kuliah terdiam)

Pelajar: Professor, kita boleh ada banyak haba kepanasan, panas yang teramat sangat, yang sedikit atau pun tiada kepanasan. Sebenarnya kita tiada apa yang dipanggil sejuk. Kita boleh mencapai 458 darjah dibawah takat beku tetapi kita tidak boleh pergi rendah daripada itu. Sebenarnya tiada apa yang dipanggil sejuk. Kepanasan itu adalah tenaga, sejuk bukanlah lawan kepada panas, hanya ketiadaan panas itu sendiri.

(Dewan kuliah menjadi sunyi sepi)

Pelajar: Bagaimana pula dengan kegelapan? Adakah wujud apa yang dipanggil gelap itu?

Professor: Apalah malam jika tiada kegelapan?

Pelajar: Sekali lagi professor silap. Kegelapan hanyalah ketiadaan sesuatu. Kita boleh ada cahaya yang malap, cahaya normal, cahaya terang, cahaya berkilau… tetapi jika kita tiada cahaya, itu yang dipanggil kegelapan. Realitinya "gelap" itu tidak wujud. Kita tidak boleh membuatkan gelap itu menjadi semakin bertambah gelap bukan?

Prof: Jadi apa sebenar yang kamu ingin sampaikan disini?

Pelajar: Apa yang saya ingin nyatakan adalah, falsafah professor itu salah.

Prof: Salah? Bolehkah kamu jelaskannya?

Pelajar: Profesor membuat perhitungan menggunakan konsep yang berlawan, antara hidup dan mati, Tuhan yang baik dan tidak. Professor melihat konsep ketuhanan itu pada suatu yang nyata, sesuatu yang boleh kita ukur. Professor, sains masih tidak boleh menjelaskan dari mana datangya "ruh atau nyawa" dan apakah "minda" atau "fikiran" itu sendiri. Sains menggunakan elektrik dan magnetism tetapi ianya suatu yang tidak kelihatan dan nyata, malah kita masih tidak memahaminya secara keseluruhan. Untuk melihat mati itu sebagai lawan kepada kepada hidup adalah sesuatu yang tidak tepat kerana sebenarnya mati tidak wujud sebagai suatu bentuk yang nyata. Mati itu bukan lawan kepada hidup, mati hanyalah ketiadaan apa yang memberi kehidupan itu sendiri iaitu nyawa.

Sekarang beritahu saya professor, adakah kamu mengajar bahawa manusia asalnya dari monyet?

Prof: Jika kamu rujuk kepada proses evolusi semulajadi, ya.

Pelajar: Pernahkah professor melihat evolusi itu sendiri?

(Professor menggeleng kepala dan tersenyum kerana mula merasakan perbincangan ini semakin hebat)

Pelajar: Disebabkan tiada siapa pernah melihat proses evolusi itu sendiri sedang berjalan dan tidak boleh membuktikan yang ianya adalah suatu proses yang berlaku secara berterusan, adakah professor mengajar pendapat professor sahaja? Adakah professor saintis atau penceramah?

(Dewan kuliah menjadi gempar)

Pelajar: Ada tak sesiapa didalam dewan ini pernah melihat otak professor?

(Pelajar lain tertawa)

Pelajar: Ada tak sesiapa yang perasan akan otak professor itu? Rasainya, menghidunya? Saya pasti tiada siapa yang pernah berbuat demikian… jadi berdasarkan kepada pemerhatian, pada kajian, pada suatu yang boleh didemonstrasikan, sains menyatakan yang otak professor tidak wujud. Maaf saya katakan, bagaimana kami semua boleh percayakan kuliah2 professor selama ini?

(Seluruh dewan menjadi senyap.. Professor merenung lama kepada pelajar tersebut)

Prof: Saya rasa kamu semua hanya perlu percayakan kepadanya.

Pelajar: Itulah dia professor, hubungan antara manusia dan Tuhan adalah kepercayaan dan keimanannya dan itulah yang membuatkan kita dan seluruh alam ini hidup dan berfungsi sepertinya.

* Cerita ini saya dapat dari rakan dan ianya didalam bahasa English, saya terjemahkan sebaik mungkin untuk bacaan dan renungan rakan2. Dari email tersebut ia menyatakan ini adalah cerita benar dan pelajar tersebut adalah Muhammad Ali Jinnah, bapa Pakistan.


Dah baca? bagus....

Ya Allah...satu bende yang saya selalu doa....jika Allah ingin mematikan kita...matikan kita dalam keadaanIslam dan beriman kepadaNya....sebab kita x tau ape takdir kite...Bertawakkal lah pada Allah....Berlindunglah padaNya...

Kita sebagai hamba Allah memang tidak boleh berfikir hanya menggunakan logik akal fikiran....
Sebab semua orang percaya akan kewujudan roh dan nyawa,bukan? (misalnya) jika fikir logik sahaja memang kita akn fikir benda nie x wujud  Nauzubillahhiminzalik....

Ok, kat sini nak cerita sikit....baru2 nie ada tgk rancangan My Ghost Stories di channel bio...

Ada suatu kisah dimana ada dua orang sahabat yang sangat rapat.Baiklah saya namakan Mike dan John (bkn nama sebenar) . Tiba2 John meninggal...Tak lame selepas kematian John...Mike telah menerima satu panggilan telefon drpd sahabatnya (John) walaupun dah mati....Ape yang didengarnya dalam telefonnya sangat mengejutkan....John memintanya supaya menyelamatkannya...John menjerit2 seakan2 dia sedang diseksa...dan Mike berkata dia terdengar seakan akan bunyi haba api yang menjulang dan sangat panas dr dlam telefon tue....

seakan akan ada orang yang menariknya untuk diseksa....dan kawannya menjerit jerit meminta pertolongannya....

Dan bagi saya sebagai orang Islam, saya yakin itu adalah salah satu azab Allah SWT janjikan kpd orang kafir... Nauzubillah....Bagi saya mngkin cerita ni betul atau cerita ni sengaja dibuat2 oleh pihak rancangan tue untuk meningkatkn rating tontonan....namun bagi saya...kalo betol apa yang diceritakan dlm rancangan tue..saya tetap akan percaya bahawa itulah azab yang Allah turunkan di alm kubur nanti....

Ya Allah,Ya tuhanku lindungilah kami dr azab kuburMu....amin...

Konklusinya di sini walaupun kita x nampak alam roh tue...tp kita tau kewujudannya....

Walaupun kita x nampak Allah SWT....namun Dia sentiasa ada memerhatikan kita...

                 هُوَ الْأَوَّلُ وَالْآخِرُ وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

Maksudnya:Dia lah Yang Awal dan Yang Akhir; dan Yang Zahir serta Yang Batin; dan Dia lah Yang Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

(Surah AL Hadiid,Ayat 3)

Baiklah cube lihat   tanda2 kebesaran Allah SWT melalui ciptaanNya...

Otak....

Salah satu ciptaan Allah SWT yang sangat mengagumkan.....!

Otak berfungsi sebagai pengawalan keseluruhan fungsi badan....Otak juga berupaya menyimpan berjuta2 maklumat....Tapi kalau kita belah otak kita...apa yang kita nampak? hanya seketul daging sahaja...x nampak ape2 maklumat atau kertas yang blh menyimpan maklumat pon kan? Begitulah jua Allah SWT Tuhan sekalian alam....Kta memang x nampak Allah SWT....Tapi kita tahu Dia ada ,mengatur segalanya!

Dan di situlah keimanan kita dinilai dan diuji olehNya....Subhanallah....!

Mari kita cuba fikirkan.....bagaimana buah-buahan boleh mempunyai rasa yang berbeza? Kalau buah itu manis....adakah gula telah dimasukkan ke dalam buah itu sebelum membesar? Subhanallah....Maha Suci Allah yang menjadikan segalanya....buah-buahan ada rasa masam.manis,pahit,tawar....dan bagaimana itu terjadi? Hanya Allah yang lebih mengetahui....MasyaAllah....dan kita? hanya tahu makan jer...hehehe

Dan ingatlah wahai blogger2 sekalian.....! kita tahu ada sesetengah blog yang menghina Allah dan agama Islam....Ingatlah bahawasanya Allah tidak rugi walau sedikit pun...! Nah! tunggulah balasan dari Allah yang amat pedih! Nauzubillah.....


p/s : Rancangan Tanah Kubur sangat elok ditonton untu menimbulkn rasa keinsafan....InsyaAllah! (Channel 106 Astro Oasis) :)


3 comments:

miSs_caCtuS^^ said...

hu..... menginsafkan.. terima kasih budak bioo :)

USHBUN MUSTAWIYYUN said...

sungguh diya..tkut kes2 murtad ni..sama2la kita brusaha mguatkan iman dgn ilmu agar x mudah goyah

...TrAiLs tO HeAveN... said...

terima kasih juga hanis sebab sudi membaca....:)

ana: yer betul tue...tmbh2 nk masuk u ni kan? Moga Allah menguatkan iman walau di mana kita berada...Amin..Ya Allah...