Assalamualaikum

Tuesday, July 5, 2011

Persediaan menjadi Mahasiswa

Assalamualaikum...sahabat semua!...InsyaAllah kita akn jd mahasiswa/i nanti....papa saya suruh baca tips2 ni...he2..jumpa kat newspaper....just wanna share with you...=)Persediaan Bergelar Mahasiswa


 ·         Ubah minda bhw sistem  pmbeljrn di menara gading tidak sama dengan sekolah  menengah atau   matrikulasi terutama dari segi kaedah belajar.
                      
·         Perlu mempersiapkn diri melalui proses sosialisasi dlm kampus.

·         Perlu bersedia  utk mempelajari dan mempertingkatkn kemahiran bahasa inggeris kerana semua rujukan di universiti dlm bahasa inggeris.

·         Mesti mempersiapkn diri lima tahun tahun akn dtg bermula semester pertama  dgn kemahiran yang diperlukan oleh bakal majikan.

·         Bersifat holistic dan tidak boleh memfokus kpd satu agenda.Ia berlandaskan konsep holistic iaitu formula JERI ( jasmani,emosi,rohani dan  intelektual) yang hebat.

·         Bagi pelajar yg gagal mndpt kursus yg dipohon,pastikan keputusan dibuat itu adalah yang terbaik.Tidak kira apa kursus sekalipun, ia adalah satu peluang terbaik pengajian di universiti kerana di luar lebih ramai yang gagal ke universiti.

  Apa yang perlu pelajar tahu ketika melangkah ke menara gading?

  ü  Matlamat yang jelas
  ü  Cemerlang akademik
  ü  Cemerlang  sahsiah
  ü  Cemerlang ketrampilan diri
  ü  Memiliki tujuh kemahiran insaniah:

  Ø  Komunikasi
  Ø  Kepimpinan
  Ø  Pemikiran kritis
  Ø  Kerja berkumpulan
  Ø  Nilai dan etika
  Ø  Pembelajaran sepanjang hayat
  Ø  Keusahawanan


  Persediaan sebagai pelajar seimbang……

  AkademikMencapai keputusan akademik cemerlang. Di menara gading.sistem Purata Nilai Gred Terkumpul ( PNGK ) digunakan.Pelajar yang mempunyai PNGK 3.0 dan ke atas dianggap cemerlang.

  Kokurikulum -  Melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum.
                          -Aktiviti kokurikulum dapat meningkatkan kemahiran insaniah pelajar.


  Selamat Maju Jaya korang!

  No comments: